מי שעומדים בקריטריונים של משקיעים כשירים, זוכים להיכנס לעולם חדש של השקעות שאינן פתוחות לציבור הרחב, כגון הנפקות פרטיות, ויכול ליהנות מרווחים גדולים יותר
רוב המשקיעות והמשקיעים בשוק ההון מוגבלים בהיקף ובסוג פעולות ההשקעה שבאפשרותם לבצע. מצד אחד, הגישה שלהם להשקעות מסוימות מתאפשרת אך ורק דרך מנהלי השקעות; ומצד שני, הם מוגנים על ידי רשות ניירות ערך. זו האחרונה יוצרת רגולציה ומערך כללים שכאמור, מצמצמים את מגוון ההשקעות העומדות לרשותם של משקיעים שאינם כשירים.
ואולם, קיים סוג נוסף של משקיעים, המתאפיינים לרוב בידע נרחב יותר בשוק ההון ובהשקעות, וגם ביכולת כלכלית גבוהה יותר מהמשקיע/ה הממוצע/ת. אלה הם משקיעים שחוק ניירות ערך מגדיר כ"משקיעים כשירים" - כלומר, כאלה המוגדרים כשירים להשתתף גם בהשקעות שבדרך כלל שמורות לגופים מוסדיים בלבד.
לקוחות כשירים, שהצליחו להוכיח כי ברשותם ההון המינימלי הנדרש, נתפשים ככאלה המסוגלים להגן על עצמם מפני הסיכונים הקיימים בהשקעות בשוק ההון. עם זאת, על מנת להיות מוגדר בתור משקיע/ה כשיר/ה, יש לעמוד בקריטריונים המוגדרים התוספת הראשונה של חוק ניירות ערך.
מיהו משקיע כשיר?
משקיעים (לקוחות) יחידים כשירים הם מי שעונים על תנאי אחד לפחות מתוך השלושה הבאים:
- מחזיקים ברשותם נכסים נזילים בשווי של כ-8,364,177 שקלים. נכסים נזילים יכולים להיות מזומנים, פיקדונות, נכסים פיננסיים כהגדרתם בחוק הייעוץ וניירות ערך הנסחרים בבורסה
- גובה הכנסתו בכל אחת מהשנתיים האחרונות, עולה על 1,254,627 שקלים, או שגובה הכנסת התא המשפחתי שאליו הוא משתייך עולה על 1,881,940 שקלים ("תא משפחתי" - יחיד ובני משפחתו הגרים עמו או שפרסנת האחד על האחר)
- השווי הכולל של הנכסים הנזילים שבבעלותו עולה על 5,227,610 שקלים וגובה הכנסתו בכל אחת מהשנתיים האחרונות עולה על 627,313 שקלים, או שגובה הכנסה כאמור של התא המשפחתי שאליו הוא משתייך עולה על 940,969 שקלים
הסכומים הקבועים להלן ישתנו ב-1 לינואר של כל שנה שלישית החל משנת 2016 (להלן - יום העדכון), לפי שיעור שינוי מדד המחירים לצרכן החדש לעומת המדד היסודי; לעניין זה -
"המדד החדש" - המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון;
"המדד היסודי" - המדד שפורסם בחודש דצמבר 2015.
בעבר, התקיימו שני קריטריונים נוספים לקבלת הכרה כמשקיע/ה כשיר/ה. הראשון היה הוכחת בקיאות בשוק ההון, והקריטריון הנוסף היה מספר העסקאות שביצע המשקיע לפני כן, כאשר נקבע רף מסוים שעליו לעבור. עם השנים, בוטלו קריטריונים אלה ונשאר הקריטריון העוסק בהיקף הנכסים ו/או בהכנסה האישית והמשפחתית.
מהם היתרונות עבור משקיעים כשירים?
משקיעים כשירים נהנים מגישה להזדמנויות השקעה שלרוב עומדות בפני גופים מוסדיים בלבד. כך למשל, הם יכולים לרכוש ניירות ערך בשלב ההנפקה הראשוני, בו לרוב הם יקבלו הנחה של כמה אחוזים עבור הרכישה. עם פתיחת המסחר, במקרה בו מחירי ניירות הערך עולים, יוכלו המשקיעים הכשירים ליהנות מרווח נאה על השקעתם. כמו כן, הם יכולים להשתתף בהנפקות פרטיות, מה שנמנע ממשקיעים רגילים.
בתור כשירים, יכולים המשקיעים לקבל את מלוא המידע הפיננסי על כל השקעה, כגון נתוני תשואות עבר, תחזית התשואות העתידיות, וההשוואה בין התחזית לביצועים בפועל. כך, הם נהנים מגישה לנתונים מסווגים, שאינם גלויים לרוב הציבור.
מה צריך לעשות כדי לקבל הכרה בתור כשירים?
משקיעות ומשקיעים העומדים בקריטריונים שהזכרנו מעלה, לגבי היקף נכסים ו/או הכנסה אישית ומשפחתית, נדרשים לחתום על הצהרת משקיע/ה כשיר/ה. לאחר מכן, עורך דין, רואה חשבון או יועץ פיננסי אחר שקיבל הוכחות לגבי העמידה בקריטריונים, צריך להצהיר ולאשר זאת.
לקבוצת מור מכשירי השקעה למשקיעים כשירים הנשענים על מחלקת המחקר המקצועית של בית ההשקעות וניסיון רב שנים. כך לדוגמה, קרן MORE Co-Invest שמתמקדת בהשקעה בסבבי גיוס מתקדמים (שלבי ה-Late stage), בחברות טכנולוגיה שהוכיחו את היתכנות המוצר ונמצאות על המסלול לקראת הנפקה לציבור.
- קראו עוד: פתיחת תיק השקעות
- קראו עוד: ניהול קרנות נאמנות