מי בוחר את קרן הפנסיה הנבחרת, האם מדובר בדמי הניהול הנמוכים ביותר בשוק - ומה מטרת המהלך
ממשלת ישראל מבקשת לעודד את אזרחיה לחסוך סכומים גבוהים ככל האפשר לפנסיה. המטרה היא לאפשר לישראלים וישראליות רבים לצאת לגיל הפרישה עם פנסיה גבוהה מספיק שתאפשר רווחה כלכלית מיטבית. בדרך זו יוכלו לחיות בכבוד מבלי להסתמך על קצבאות של המדינה.
מעבר להטבות המס הניתנות לחוסכים ולחוסכות בקרנות פנסיה וקופות גמל, לפני מספר שנים החליטה המדינה לעשות צעד נוסף ולצאת במכרז "קרנות פנסיה נבחרות". במכרז זה, מתבקשות החברות להציע דמי ניהול אטרקטיביים במיוחד. ההצעות הזוכות מאפשרות לגופים המנהלים שנבחרו להציע לציבור "קרן פנסיה נבחרת" – כזו המוצעת באופן אוטומטי לשכירים ושכירות שאינם יכולים או רוצים לבחור בעצמם את קרן הפנסיה, או למי שמעוניין לעבור לקרנות פנסיה אחרות מבלי להתמקח על דמי הניהול שייגבו.
מאז שייצא לדרך פרויקט קרנות הפנסיה הנבחרות בשנת 2016, ערך משרד האוצר שלושה מכרזים עבור קרנות אלה. במכרז האחרון שהתקיים בספטמבר 2021, זכתה בין היתר חברת "מור גמל ופנסיה בע"מ".
למידע נוסף על קרן הפנסיה הנבחרת של מור >>
מה ההבדל בין קרן פנסיה רגילה לפנסיה נבחרת?
בעוד דמי הניהול הממוצעים מתוך ההפקדות לקרנות הם 1.95%, בקרן פנסיה נבחרת דמי הניהול נמוכים יותר כך ששיעורם המקסימאלי הוא 1% בלבד. כדאי להביא בחשבון שגם אחוזים בודדים מצטברים לסכומים גבוהים מאוד בחסכונות המתפרשים על פני שנים ארוכות.
בנוסף, בקרן פנסיה נבחרת התהליך מתקצר, כיוון שהמצטרפים והמצטרפות לא נדרשים לעבור תהליך של הצהרת בריאות וחיתום רפואי.
מי יכול לחסוך בקרן?
מעסיקים, אשר לעובדים ולעובדות שלהם עדיין אין קרן פנסיה והם לא בוחרים קרן בעצמם, נדרשים לבחור עבור העובדים באחת מקרנות הפנסיה הנבחרות שזכו במכרז הרלוונטי. עם זאת, גם חוסכים אחרים יכולים לבחור להעביר את הפנסיה שלהם לקרן הנבחרת.
האם אפשר להעלות את דמי הניהול בקרן פנסיה נבחרת?
על פי תנאי המכרז של משרד האוצר, דמי ניהול עבור חוסכים וחוסכות שהצטרפו לקרן פנסיה נבחרת ייוותרו כפי שהם ולא יעלו במשך 10 שנים לפחות לאחר ההצטרפות. הדבר נכון גם במקרה בו הקרן לא תזכה במכרז הבא או תזכה בו עם דמי ניהול גבוהים יותר.