- קרן סל היא קרן מחקה סגורה הנסחרת בבורסה, ומטרתה לנסות ולהשיג תוצאות דומות לשיעור השינוי בנכס המעקב
- יתרון מובהק בקרנות הסל הוא דמי ניהול יחסית מאוד נמוכים עד אפסיים, ובדומה לקרן מחקה פתוחה גם קרן סל היא מוצר השקעה פסיבי
- על אף שמדובר במוצר פסיבי, ניתן לייצר חשיפה למדד באמצעות מכשירי השקעה מגוונים כמו חוזים, אופציות ועוד
- איכות העקיבה אחר המדד מתבטאת בהפרש בין תשואת הקרן בפועל אל מול תשואת המדד, כשהפרש העקיבה יכול להיות חיובי או שלילי
משקיעות ומשקיעים רבים החלו לאמץ אסטרטגיות השקעה פסיביות כקרנות סל, אשר מציעות מוצר המשקף השקעה בנתח שוק רחב ומגוון, בדמי ניהול יחסית נמוכים מאוד
קרן סל - מה זה בכלל?
קרן סל היא קרן מחקה סגורה הנסחרת בבורסה, ומטרתה לנסות ולהשיג תוצאות דומות ככל הניתן לשיעור השינוי בנכס המעקב (נכס המעקב יכול להיות מדד או סחורה). בקרנות העוקבות אחר נכסים הנסחרים בחו”ל יכולה להיות גם השפעה למטבע החוץ על תשואת הקרן, ונראה בתשקיף הקרן שנכס המעקב כולל גם את המטבע הרלוונטי, או לחילופין, במידה והקרן מנטרלת את החשיפה למטבע, הדבר יקבל ביטוי בפירוט נכס המעקב וכן בשם הקרן.
בעולם, קרנות הסל מוכרות לפי המונח ETF (Exchange Traded Fund), כלומר "קרן נסחרת". כך גם בארץ - קרנות הסל רשומות למסחר בבורסה ונסחרות ממש כמו כל מניה, מאפיין זה הוא למעשה הבסיס להבדל בין קרנות הסל לקרנות המחקות הפתוחות - ויש לכך משמעות חשובה.
איך רוכשים קרנות סל?
רישומה של הקרן למסחר בבורסה פותח בפני הלקוחות את האפשרות לרכוש או למכור את הקרן במהלך כל שעות המסחר, בימים בהם מתקיים מסחר בקרן.
בנוסף, עדיין קיימת בפני הלקוח האפשרות לבצע את העסקה בסוף יום המסחר מול מנהל הקרן בכל סוף יום מסחר, על ידי הגשת בקשה ליצירה או לפדיון באמצעות חבר בורסה, כלומר, באמצעות יועץ ההשקעות בבנק, עד לשעה היעודה המופיעה בתשקיף כל קרן.
מה היתרונות?
כפי שצוין תחילה, יתרון מובהק בקרנות הסל הוא דמי ניהול יחסית מאוד נמוכים עד אפסיים, ובדומה לקרן מחקה פתוחה גם קרן סל היא מוצר השקעה פסיבי. קרן סל היא מוצר השקעה פסיבי, שכולל סל מניות אשר משתנה ומתעדכן בהתאם לכללים ברורים וקבועים מראש, המפורטים במתודולוגית המדד, כפי שהיא מפורסמת על ידי עורך המדד.
מבחינת מנהל הקרן זהו מוצר פסיבי, שכן אין למנהל הקרן כל שיקול דעת באשר לסל המניות המרכיבות את המדד. הרכב המדד מנוהל על ידי מנהל הקרן, אשר מתחייב לעקוב אחר כל שינוי במדד, ובכך לממש את ייעודה של הקרן להשגת תוצאות דומות ככל הניתן לשיעור השינוי במדד.
על אף שמדובר במוצר פסיבי, ניתן לייצר חשיפה למדד באמצעות מכשירי השקעה מגוונים לדוגמה: חוזים, אופציות, מגוון נגזרים שאינם סחירים, ETF בארץ ובחו"ל ועוד. במור תשתית מסחר רחבה בארץ, באירופה ובארה"ב, המאפשרת למנהל הקרן לבחור את הדרך האולטימטיבית והנכונה ביותר ליצירת חשיפה למדד, על מנת להשיג את מטרת הקרן.
מהו הפרש עקיבה?
איכות העקיבה אחר המדד מתבטאת בהפרש בין תשואת הקרן בפועל אל מול תשואת המדד, זהו למעשה הפרש העקיבה. הפרש העקיבה יכול להיות חיובי או שלילי. אם הוא חיובי, אז המשקיעים נהנים מתשואה עודפת חיובית ביחס לתשואת המדד, וההיפך - תשואה שלילית מבטאת תשואה פחותה ביחס למדד. במילים אחרות, ייתכן שהמשקיעים הרוויחו על השקעתם בקרן, אולם המדד באופן תאורטי רשם תשואה גבוהה יותר.
כתבה: סיון זלצברג, סגנית מנהל קרנות סל ומחקות